Fængslende tanker

– Kontrollér tankemyldret med metakognitiv terapi –

Udgivelsesdato: Den 20. marts 2018

Udgivelsesdato: Den 20. marts 2018. Bogen kan købes hos de fleste boghandlere – se fx SAXO, PLUSBOG, GUCCA, AMAZON osv.

Få en smagsprøve: Lyt til kapitel 4: Lykken er ikke en permanent tilstand

 

Kort om bogen

Bogen tager udgangspunkt i metakognitiv terapi anvendt i klinisk praksis, og som en bonus går forfatteren endnu længere og opfordrer til, at folk tænker selv. Ja måske provokerende, men en vigtig del af at være et helt menneske. Men det kan være svært, og derfor sætter Linda Burlan Sørensen fokus på forskellige udfordrende aspekter i det samfund, vi har skabt.

Vi kan lære at styre udenom en depression, hvis vi ved hvordan. Mennesker kan sagtens lære at leve med svære tanker uden at gruble sig til en depression. Vi får det ikke bedre af at gruble og bekymre os. 5 timers grubleri dagligt i 10 år bliver til 18.000 timer. Og har personen så fundet svaret eller løsningen? Nej, siger psykolog og ekspert i metakognitiv terapi, Linda Burlan Sørensen. Siden 2014 har hun skiftet de mere traditionelle terapiformer ud med metakognitiv terapi, og resultaterne er tydelige. Flere af hendes klienter med depression og angst bliver raske, og det sker langt hurtigere.

Bogen er et opråb: Mennesker bliver syge, når de overtænker. Mange danskere oplever, at deres tanker styrer dem og ikke omvendt. Det fører til depression og angst. Mange oplever tilmed, at det er smertefuldt at gå i traditionel terapi, hvor de hele tiden skal snakke om tanker og følelser. Men terapi skal ikke gøre ondt. Ifølge forfatteren skal vi lære at stole mere på hjernen og dens evne til at hele sig selv. Vi skal ikke hele tiden forstyrre hjernens naturlige reguleringsmekanismer med overtænkning og overfokusering på negative tanker og andre ubehagelige indre oplevelser.


Fra bogen

“Indholdet af vores tanker er ligegyldigt. Det handler om, hvordan vi forholder os til vores tanker, og hvordan vi styrer vores tankeprocesser. Det er essensen af den metakognitive terapi. Tilgangen er unik og væsensforskellig fra andre terapiformer, men lige så vigtig at kende til. Jeg sammenligner tit metakognitiv terapi med penicillin. De fleste af os er nødt til at tage penicillin en eller flere gange i løbet af vores liv. Selvom penicillin ikke er svaret på alt, er det et yderst effektivt remedie. Metakognitiv terapi er heller ikke svaret på alt, men det er en effektiv og hurtigvirkende metode, når den bliver anvendt korrekt i passende situationer.”


“For mig er det mere respektfuldt, at jeg ikke forsøger at gå ind i klientens hoved og fortæller ham, hvad han skal tænke. Jeg kan ikke være overdommer over folks tanker. Som menneske tror jeg på individets frihed til at vælge, herunder friheden til at vælge egne tanker. Hvis jeg derimod kan vise klienten, hvad der sker, når han er overdrevent opmærksom på nogle bestemte tanker, kan han selv træffe sine valg. Det skal jeg ikke gøre for ham.”


“Der vil altid være vilkår og betingelser i vores liv, som gør ondt, og som vi ikke selv kan styre. Men der bliver også skabt meget unødvendig psykisk lidelse gennem vores tankeprocesser. Tankerne får lov til at fængsle os og holde os fast et sted, det ikke er rart at være. Vi har muligheden for at minimere unødig psykisk smerte, hvis vi begynder at fokusere på, hvordan vi håndterer vores tanker, i stedet for udelukkende at fokusere på, hvad de indeholder. Derfor er det så vigtigt at få udbredt tankegangen bag metakognitiv terapi samt bevidstheden om, at vi ikke er vores tanker, men at tanker er noget, vi har.”


“Ved at lære at håndtere vores tankeprocesser giver vi os selv muligheden for at handle og ikke længere lade os fængsle af grublerier og bekymringer. “


Forskellen på tankeprocesser og tanker er væsentlig. For vi vil altid have tanker. Dem kan vi ikke bare udrydde, og det er heller ikke meningen, at vi skal det. Nogle af mine klienter har et ønske om aldrig at få visse tanker og følelser. Men den kamp er tabt på forhånd. Vi kan ikke lave en liste over 100 tanker, som vi aldrig nogensinde vil have i hovedet, og så forvente, at de aldrig vender tilbage. Vi kan ikke være tanketomme. Det er derimod oplagt at tænke på, hvad man skal stille op med tankerne, når de popper op i vores hoved – hvordan man coper med dem, så det ikke er tankerne, der styrer vores liv, men os, der styrer det. Allerede ved at forstå, at vi ikke kan undertrykke tankerne og få et gavnligt resultat ud af det, har vi fjernet et stort pres fra os selv. I stedet for alt for ofte at gå ind i tankerne og forsøge at analysere og forstå dem kan vi vælge en anden vej, som er brugbar for alle, uanset om man generelt føler sig sund og rask, eller om man er tynget af angst eller depression. “


“For at kunne være kreativ kræver det, at vores hjerne er indstillet på det. Det er ikke kun forbeholdt kunstnere som Picasso; det kan vi alle lære. Kreativitet er meget mere end det at kunne male og at kunne spille på et instrument. Det er at finde på nye løsninger og at være tilpasningsparate og fleksible. Vi skal være i stand til at skifte spor, hvis en bestemt strategi ikke fungerer eller har en negativ effekt. Men for at bryde rammerne skal vi kende dem. Og for at bryde nogle psykologiske regler, vi har skabt for os selv, og som ikke er særligt hensigtsmæssige, skal vi kunne genkende dem. Det er det, man gør i terapien. Terapeuten viser, hvilke uhensigtsmæssige strategier og rammer klienten selv har skabt. Derefter kigger man på, hvordan klienten kan være kreativ, gøre noget andet og bryde ud af rammerne.”


“At træffe et bevidst valg handler også om at have modet til at træffe det valg, der fungerer for dig – og ikke mindst at stille spørgsmålet: ”Hvorfor?” Mange mennesker kommer til blindt at følge andres normer, uskrevne regler, eller hvad den nyeste og mest populære forskning fortæller dem, uden at stoppe op og stille sig selv spørgsmål som ”Hvorfor træffer jeg disse valg omkring mit liv?” og ”Hvorfor har jeg valgt at opdrage mine børn på denne måde?” Vi skal ikke være så bange for ikke altid at følge de retningslinjer, alle andre følger, og vi skal også turde sige, at det godt kan være, at en undersøgelse viser ét resultat, men der kan sagtens være undersøgelser, der viser andre resultater. “


Bogen kan købes hos de fleste (internet)boghandlere – både i papirform og som e-bog (fx SAXO, og Spitzen Publish m.fl.) NB. Neokognitivt institut står ikke for salg af bøger.

OBS. Neokognitivt institut står ikke selv for for salg af bøger. Bøgerne kan købes/bestilles hos de fleste boghandlere – se fx SAXO, PLUSBOG, GUCCA, AMAZON osv.

 

Følg os på Facebook